Gelenekten Geleceğe Kültürel Mirasımız ‘Balıkesir Pullusu’nun; motifleri ile işleme tekniklerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla Balıkesir Milletvekilimiz Pakize Mutlu AYDEMİR’in öncülüğünde Balıkesir Kent Konseyi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde Coğrafi İşaret alındı.
Geçmişte kına ve düğün töreni giysisi olarak kullanılan Balıkesir Pullusu’nun en belirgin özelliği adından da anlaşılacağı gibi yoğun pul işlemesi ve hayat ağacı deseni ile domates gülü olarak tabir edilen kabartma gül motifinin kullanılmasıdır.
Elbisede pamuk dolgu üzerine sim kılaptan ile işlenen motifler; krem, yavruağzı, turkuaz, yeşil, mor, lacivert vb. tonlarında ipek birman, atlas, ipekli şantuk ve saten kumaşa; sim-sarma, tırtıl, metal pullar ile işlenir, yaka, kol ve etek uçlarında pamuk dantel ile farklı süsleme harçları da görülmektedir.
Geçmişten bugüne geldiğimizde Gelinlik çağına gelen kızlarımız kentin kültürel kimliğinin, zenginliğinin ve zarafetin bir göstergesi olarak Balıkesir Pullusu’nu tercih ediyor.
Kızlarımızın yüzünde oluşan gülümseme ile
Balıkesir Pullusu, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda çağdaş tasarım uygulamaları ile yerel ürünlerin markalaşması, kültürel kimliğin gelecek nesillere aktarılması, kadın istihdamına katkı sağlanması ve kurumsal hediyeliklerin temini amacıyla Balmek bünyesinde açılan tasarım atölyesinde üretilmekte ve kurslarında dersleri verilmektedir.
Marka şehir Balıkesir… Bugüne kadar aldığı 14 coğrafi işarete her geçen gün yenisini eklemeye ve yaşatmaya devam ediyor.